Acasa / Stiati ca / Specii de rozatoare – Stiati ca…

Specii de rozatoare – Stiati ca…

Veverita zburatoare uriasa (Petaurista elegans)

Veverita zburatoare uriasa (Petaurista elegans)

Stiati ca…

  • Rozatoarele traiesc in toata lumea, doar in Antarctica nu. Majoritatea speciilor sunt terestre, unele sunt arboricole ca de exemplu veveritele, altele precum soarecii-cartita prefera sa stea in subteran, iar speciile cum sunt castorii sunt semiacvatice.
  • Popandaii columbieni (Spermophilus columbianus) traiesc in colonii mici si au obiceiul cand se intalnesc sa se ,,sarute” – inclina capul in scopul de a adulmeca glandele odorifere orale din zona gurii.
  • Una dintre cele mai mari si puternice veverite nearboricole este marmota de America (Marmota monax), care are lungimea cozii de 7,5-11,5 cm, lungimea corpului de 32-52 cm si greutatea de 3-5 kg. Are un comportament agresiv fata de alte exemplare, mai ales cand isi apara vizuina, pocneste cu coada intepenita, isi arcuieste spinarea si isi arata dintii clantanind puternic din ei.
  • Popandaii columbieni (Spermophilus columbianus)

    Popandaii columbieni (Spermophilus columbianus)

    Veverita zburatoare uriasa (Petaurista elegans) traieste in Asia de Sud si Sud-Est si se remarca prin faptul ca poate plana pe o distanta de 400 m intinzandu-si membrele si portiunile de piele imblanita dintre picioarele anterioare si posterioare. In timpul zborului isi poate schimba unghiul de planare cu ajutorul membrelor din fata.

  • Iepurele saritor (Pedetes capensis) face salturi uriase de aproximativ 2 m, avand obiceiul sa-si arcuiasca coada lunga de 30-47 cm in sus. La aceasta specie femela naste un singur pui care este alaptat de ea in vizuina timp de 7 saptamani.
  • Cel mai mic rozator din America de Nord este soarecele pigmeu nordic (Baiomys taylori). Interesant este ca la aceasta specie femela ramane gestanta la o varsta considerata record in randul rozatoarelor – la 4 saptamani.
  • Cel mai mare harciog este harciogul comun (Cricetus cricetus) care are obiceiul de a hiberna in lunile de iarna, trezindu-se insa la 5-7 zile pentru a se hrani cu radacini, seminte si alte materii vegetale pe care le-a adunat toamna si le-a depozitat in vizuina. In timpul verii mananca viermi, larve si mici vietuitoare.
  •  sobolanul urias malgas (Hypogeomys antimena)

    sobolanul urias malgas (Hypogeomys antimena)

    Exista un sobolan cu urechi de iepure, acesta este sobolanul urias malgas (Hypogeomys antimena) care traieste Madagascar. Are urechile mari ca de iepure dar si comportamentul asemanator iepurilor deoarece el nu alerga ci mai degraba sare. Isi sapa un sistem de vizuini cu 6 intrari, de obicei in solul nisipos din padurile din zonele de coasta.

  • Exista un singur rozator din Lumea Veche care are coada prehensila (cu rol de apucare). Acesta se numeste soarecele pitic (Micromys minutus), iar arealul sau se intinde din Europa de Vest pana in Asia de Vest. Hrana sa preferata este formata din seminte de aceea cu ajutorul cozii lungi de 4,5-7,5 cm se prinde de spicele de grau ajutandu-se si de picioarele mici dar inzestrate cu labe late, prehensile si ele. Are lungimea corpului de 5-8 cm si greutatea de 5-7 g.
  • Sobolanul de apa australian (Hydromys chrysogaster)

    Sobolanul de apa australian (Hydromys chrysogaster)

    Cel mai mare rozator nativ din Australia este sobolanul de apa australian (Hydromys chrysogaster). Acesta este activ in zorii zilei si la apusul soarelui, cand vaneaza pesti, melci de apa, moluste, soreci, lilieci si pasari. Are lungimea corpului de 29-39 cm, greutatea de 0,6-1,2 kg si degetele labelor posterioare palmate, perfect adaptate pentru a inota.

  • Exista un rozator care sare ca o veverita. Acesta traieste in regiunile din centrul si sudul Europei si pana in vestul Asiei si poarta numele de parasul mare (Glis glis). Are coada stufoasa si lunga, iar membrele posterioare mari ii permit sa sara printre crengile copacilor si sa adopte chiar o pozitie semiverticala. Acest soarece era crescut inca din timpuri de demult, in Roma Antica era servit la cina dupa ce in prealabil era ingrasat toamna cu surplus de hrana, carnea sa fiind considerata o specialitate culinara.
  • Capibara (Hydrochoerus hydrochaeris)

    Capibara (Hydrochoerus hydrochaeris)

    Cel mai mare rozator din lume traieste in estul si nordul Americii de Sud si se numeste capibara (Hydrochoerus hydrochaeris). Are lungimea corpului de 1,1-1,3 m si greutatea de 35-66 kg. Are talentul de a inota excelent si de a se scufunda in rauri si lacuri. Cand soarele este arzator in miezul zilei capibara se balaceste in apele bogate in plante acvatice – hrana sa preferata. Capibara este vanat de oameni pentru pielea si carnea sa gustoasa.

  • Cea mai mare specie de rozatoare care face parte din familia sinsilelor este viscacha de campie (Lagostomus maximus). Acesta traieste in regiunile din centrul si sudul Americii de Sud, in colonii de pana la 50 de exemplare, in sisteme de vizuini sapate ca niste tuneluri lungi de pana la 300 m. Se hraneste cu radacini, ierburi, seminte.
  • Soarecele cartita golas(Heterocephalus glaber) nu este chiar in totalitate golas, are fire
    Viscacha de campie (Lagostomus maximus)

    Viscacha de campie (Lagostomus maximus)

    de par rare de culoare deschisa din loc in loc pe pielea rozalie-cenusie. Acest soarece are lungimea de 8-9 cm si greutatea de 30-80 g si traieste in Africa de Est. Isi petrece majoritatea timpului in galerii subterane, pe care le sapa sub forma unor sisteme foarte complicate de tuneluri in care locuieste impreuna si cu ceilalti membri din colonie. De obicei numarul de exemplare dintr-o colonie este de 70-80 care sunt conduse de o femela dominanta. Aceasta indeplineste rolul de ,,regina” si are dreptul sa se reproduca, fatand mai mult de 20 de pui odata. Puii sunt ingrijiti de cateva exemplare care indeplinesc si rolul de ,,lucratori”- sapa tuneluri si aduna hrana.

Spune-ti parerea

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *