Acasa / Mamifere / Zibelina (Martes zibellina), un pradator vioi si agil al tinuturilor impadurite asiatice

Zibelina (Martes zibellina), un pradator vioi si agil al tinuturilor impadurite asiatice

ZibelinaZibelina este un animal carnivor care face parte din familia jderilor, la fel ca jderul-de-padure (Martes martes). Traieste in regiunile impadurite cu rauri de munte, in peisajul subalpin, la altitudini cuprinse intre 1200-1500 m, dar si in padurile joase, de campie, cu arbori si arboret, desisuri de mesteacan si cedru, zone stancoase, cu povarnisuri si grohotisuri din nordul si estul Asiei. Mai multe exemplare sunt in Coreea, Mongolia, Orientul Indepartat, Japonia si China.

Zibelina este un animal agil, vioi, rapid, activ mai ales in timpul noptii (cand isi cauta prada), ziua este observat mai rar. Are obiceiul sa vaneze mai mult pe sol, insa are si capacitatea de a se catara cu usurinta in copaci si chiar de a sari de pe o ramura pe alta cand acestea sunt destul de apropiate. Hrana sa consta din mici pasari si insecte, fructe de padure, miere, hoituri si plante. Mananca si oua de pasari pe care le fura din cuibul acestora, iar dintre plante prefera rozmarinul. Ii plac nucile iar dintre fructele de padure alege afinele, murele, ciresele si coacazele.

Are corpul destul de mare comparativ cu alte mustelide, ochii expresivi, blana deasa si picioarele lungi. La varsta adulta poate ajunge la lungimea corpului de 32-46 cm si greutatea de 0,9-2 kg. Masculul este intotdeauna mai mare decat femela si cantareste putin mai mult. Blana zibelinei este deasa si pufoasa, iar faptul ca are corpul subtire ii creeaza un aspect delicat si elegant. Coloritul ei este in nuante negre-maronii, mai deschisa pe partea ventrala decat cea dorsala. In lunile de vara blana este in tonuri de culoare mai inchisa, iar in perioada de iarna este mai groasa si variaza de la galben-deschis la maroniu. In zona anterioara a gatului nuantele sunt gri-albicioase sau galbene-pal. Coada este scurta de 14-18 cm si acoperita si ea de blana stufoasa, cu parul putin mai lung. Capul este mic, are firele de par galbene-cafenii, botul ascutit cu partea superioara prevazute cu cateva perechi de vibrize lungi si subtiri, urechile mici, tinute drept in sus, mobile si capabile sa capteze orice sunet, iar ochii sunt rotunzi si negri. Membrele posterioare sunt mai robuste ca cele anterioare, acoperite cu blana de culoare mai inchisa, terminate cu degete prevazute cu gheare tari si ascutite.Zibelina - Martes zibellina

Zibelina traieste solitar, doar in perioada de reproducere poate fi vazuta in pereche. Are un puternic instinct teritorial, simturile auditiv si olfactiv foarte bine dezvoltate. Isi face cuibul in vizuini, scorburi de copaci, cavitatile bustenilor tubulari culcati la pamant, pe sub pietre mari sau alte adaposturi. Isi captuseste cuibul cu fire uscate de ierburi, muschi, putregai de lemn si pe vreme ploioasa ramane in adapost. Iarna isi sapa pe sol vizuini mai mari, sub stratul de zapada, lungi de pana la 2-3 m. Cei mai mari dusmani naturali ai zibelinei sunt pasarile de prada (vulturii si bufnitele) da si unele animale carnivore care traiesc in habitatul sau.

In perioada de imperechere masculii sunt foarte agresivi intre ei, se lupta si sa musca cu dintii pentru femele provocandu-si deseori rani foarte grave. Isi aleg si marcheaza un teritoriu destul de mare, de pana la 1800 ha si il protejeaza in mod activ, nu permite nici unui intrus din aceeasi specie sa se apropie. Femela are o perioada de gestatie de cel mult 10 luni, apoi face 3-7 pui care la inceput sunt orbi si cantaresc 30 g fiecare. Acestia cresc foarte repede, la 6 saptamani deja ies din vizuina si in scurt timp parasesc mama si devin independenti. La 2-3 ani exemplarele tinere ajung la maturitatea sexuala. Zibelina poate fi crescuta si in conditii de captivitate, se comporta asemanator cu o pisica domestica, insa reproducerea se realizeaza mai greu.

Zibelina are denumirea stiintifica de Martes zibellina, face parte din ordinul Carnivora, familia Mustelidae si este o specie in pericol grav de disparitie. Speranta de viata la zibelina este de 8 ani in mediul sau natural si de aproximativ 15 ani in conditii de captivitate. Acest animal a fost vanat mult timp pentru blana sa foarte frumoasa, apreciata si considerata valoroasa. Cea mai scumpa este blana de zibelina in culori inchise, aproape de negru, iar cele mai ieftine sunt cele care au nuante de galben-pal sau culoarea nisipului.

Video - Zibelina (Martes zibellina):

http://animalesalbatice.ro/wp-content/uploads/2012/12/Zibelina-Martes-zibellina.flv

Spune-ti parerea

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *